Dette site på dansk  This site in English   Dieser Seite in deutscher Sprache

dianshan.dk © 2009 

Hvalpe-Kværke / Juvenile Pyoderma

af Debbie Brussaard (www.shelties.nl)

 

Teksten er oversat i Juni 2006 fra Debbies engelske udgave af: Puppy Strangles

Tak for hjælpen Anette!

 

Tak til Anette og Christian, for lån af billedet af Chi-Meiling

 

I 1998 blev jeg meget mod min vilje, bekendt med sygdommen "Hvalpe kværke" eller officielt "Juvenile Pyoderma". For letheds skyld vil jeg bruge forkortelsen HK i resten af denne artikel. Den 20. august 1998 fik Gwendy 6 raske hvalpe: 3 tæver og 3 hanner. Al ting gik meget godt og intet advarede mig om, hvad der ville ske med en af hvalpene få uger senere.

 

Dette billede er taget den 20. september. Som du ser, var dette en smuk og rask hvalp. Dette ændrede sig radikalt. Dette er historien om Ezra, en lille mørk Sheltie-pige, i hvis krop, alting pludselig gik galt.

 

20-09-98: Det ser ud som om Ezra er blevet stukket af et insekt på venstre øjenlåg. I løbet af aftenen svulmer øjenvippen enormt op. Det er helt sikkert ikke forårsaget af et insekt!

 

27-09-98: Det venstre øje er inficeret og fuld af puds. Pga. min egen dyrlæges ferie, ringer jeg til hans afløser, for at spørge, om jeg må bruge Terramycin på en så ung hvalp. Det bliver bekræftet.

 

28-09-98: Terramycin hjælper ikke og det højre øje bliver også inficeret. Ezras tilstand ændrer sig drastisk: Hun er flegmatisk og syg. Ringede til dyrlægen, som beder mig om at komme. Imod min intuition tager jeg Ezra med. Efter min mening er hun for ung og for syg til at komme udenfor, men jeg har intet valg. Fordi Ezra er alt for syg til, at det kan være en almindelig øjeninfektion, tror jeg, hun har fået HK. Hun spiser godt, men har Diarre og mørk urin. Jeg informerer dyrlægen om min mistanke, men han har aldrig hørt om det!! Jeg vender hjem, skuffet og lidt vred, udstyret kun med CAF (Cavasan, indeholdende 20 mg chloorafenicol og 15.000 I.U. vit. A) + øjensalve.

 

29-09-98: Ezras tilstand forværres hurtigt. Ringede til en anden Sheltieopdrætter. Han kommer samme aften og bekræfter min mistanke. Ringer til dyrlægen, som reagerer lidt fornærmet. Det er tydeligt at han ikke kan lide, jeg kommer med min egen diagnose. Han beder mig komme igen, så han selv kan se hvalpen. Da han ser Ezra, tilbyder han at gøre en ende på hendes lidelser! (aflivning) Efter en masse snak, går han med til at hjælpe og bestiller noget Antirobe til mig.

 

30-09-98: Ezras tilstand forværres yderligere. Hun har akut diarre, blærer på læberne, rundt om næsen og på hendes kind. Ringede til dyrlægen for at høre, hvornår medicinen kommer: i morgen! Tager Ezra med til praksis igen og efter mit ønske, giver dyrlægen hende en injektion antibiotika (lig antirobe) for at hæmme hendes diarre og påvirke hendes mulige HK. Ezra spiser stadig godt. Hendes temperatur er 38,5 C.

 

01-10-98: Diarréen er væk, men Ezra er stadig meget syg. Jeg rensede hendes øjne med kogt vand, men det virker som om, strømmen af puds bare vokser. Hun kan ikke åbne øjnene, selvom jeg smurte vaseline på hendes øjenlåg. Hendes venstre øre er begyndt at blive inficeret. Endelig er medicinen kommet. Ezra skal have 1 tablet Antirobe dgl. de næste 16 dage.

 

02-10-98: Ezra er virkelig meget syg og pudset flyder fra hendes øjne. Hendes øre er nu meget hævet, rød og snavset.

 

03-10-98: Det ser ud til at Ezra er i bedring: Hendes tilstand er ved at blive normal. Øjnene ser bedre ud, men der er stadig meget puds.

 

04-10-98: Tilstanden bliver bedre. Om eftermiddagen finder jeg en hævelse i den venstre

side af hendes nakke: En hævet lymfekirtel. Om aftenen følger en hævelse i den anden side. Øjnene ser noget bedre ud.

 

05-10-98: Hævelserne i nakken ser mindre ud. Blæren på kinden ser ud som om den tørrer ind og de andre ser mindre inficerede ud. Hun var i stand til at åbne øjnene her til morgen. Tilstanden forbedres: hun ser endda helt tilpas ud! 06-10-98: Hævelserne i nakken er kommet igen. Ezras vulva hævet og nederst til højre på maven, viser endnu en hævelse sig. Øjnene ser stadig fine ud, men hun er begyndt at blive flegmatisk igen.

 

07-10-98: Det højre øre er nu inficeret og begge ører snavsede. Blærerne rundt om næsen og læberne er vokset og ser brændende ud. Vulva er stadig hævet. To store hævelser på begge sider af nakken og en på maven. Jeg gav Ezra ormekur i dag. Orme er det sidste, hun har brug for. Om eftermiddagen tog jeg Ezra til dyrlægen til en undersøgelse. Det kostede mig mange anstrengelser at overtale dyrlægen til at give hende Prednisolon. Han vil hellere sende hende til en specialklinik i Utrecht og foreslår igen at aflive hende. Fik til slut en 21-dages Prednisolon kur. Hjemme igen fandt jeg en ny hævelse på hendes bryst mellem hendes forben. Blæren på kinden er groet til dobbelt størrelse. Ezra forbedres, hvad angår hendes tilstand. Hun spiser godt, hun vejer 1755 gram og hendes afføring og urin ser normalt ud.

 

08-10-98: Ezra er præcis 7 uger i dag. Vi er halvvejs med Antiroben og 2. dagen af Prednisolon. Jeg er begyndt at give Ezra varme bade for at mindske blærerne hurtigere (tip fra en finsk opdrætter). Om aftenen er blærerne i hendes nakke mindre. Hendes øjne og ører ser fine ud. Hun har endog nogle øjenvipper tilbage.

 

09-10-98: Forstoppelse!! Ezra har store smerter, når hun skal af med afføring. Gav hende en 5 ml Microlax. Det venstre øre er meget snavset. Det højre er rent og ser fint ud. Øjnene ser rimeligt rene ud, men jeg fortsætter med balsamkuren. Hævelsen på brystet er stor og hård, lige som hævelsen på maven. Fandt en ny en på højre flanke og en ved siden af strubehovedet. Hævelsen i nakken er forsvundet. Læberne er nu meget hævede og røde. Blærerne på kinden er uforandrede; Dem rundt om næsen er brændende og hævede. Ezras temperatur er 37,9 og gud ske lov er min dyrlæge vendt hjem fra ferie. Han kommer på husbesøg: Det venstre øre er bogstavelig talt fuldt. Forstoppelsen er forårsaget af antibiotika; nogle få slik af paraffin, kan måske hjælpe. Absolut ingen badning! Det gør pelsen våd i for lang tid. Jeg kan gøre det i tilfælde af multiple åbne bylder, men ikke endnu. Prednisolon-kuren er forlænget til 5 uger som følger: 1. uge fuld dosis, 2 uger med ½ dosis og 2 uger med kvart dosis (½ tablet pr. 2 dage) Min egen dyrlæge kender sygdommen og hjælper mig i kampen med og for Ezra. Jeg genvinder tillid til dyrlæger.

 

10-10-98: Ezras temperatur er 38,5 og der er ingen nye hævelser. Hendes eksisterende hævelser bliver derimod større og større. Hendes afføring er næsten normal, men hun har problemer med at komme af med den.

 

11-10-98: Ezra er feberfri og hendes afføring er rimelig takket være paraffinen. Øjnene ser fine ud, mens ørerne stadig er fulde af puds. Om aftenen kommer Ezra af med en ordentlig lort. Intet under hun havde ondt.

 

12-10-98: Ringede til dyrlægen: Hævelsen på brystet er bristet. Hans råd var at lade det passe sig selv. Hvis moderen vil tage sig af det, er det i orden, men rens det ikke med ætsende (rensende) substanser. Det vil ikke hjælpe og vil lave ar, hvis bylden lukker igen. Jeg skulle huske på at hævelser under huden ville briste.

 

Jeg spurgte om Prednisolon havde en negativ effekt på kalciumniveauet. Det lader det til, men nytteløs at supplere med kalcium. En ny hævelse viser sig på brystet og den ved siden af strubehovedet er blevet større. Den på maven er endnu større og har en blød top; den vil ikke være lukket ret meget længere. Om eftermiddagen er åbningen på brystet større og lækker mere væske. Hævelsen mellem skulderne er blevet enorm; mikrochippe hende var kun lige muligt, da huden var blevet meget tyk. Om aftenen viser en ny hævelse sig på højre side af nakken.

 

13-10-98: Under huden, ses en stor blodsamling oven over hævelsen på maven: vil prøve at få den til at modne hurtigere med kamfer. Jeg fik Otifin PD Gel fra Apharma til ørerne. Nye hævelser på venstre side af nakken. Hendes temperatur er 38,5.

 

14-10-98: Bylden på maven er bristet, den på brystet er begyndt at hele. Barberede de to hævelser imellem og på højre side af skulderbladene og behandlede dem med kamfer balsam. Ørerne er stadig meget irriterede, men mindre hævede og snavsede. Ezra har nu ørekompleks. Stoppede behandlingen af øjnene. De ser fine ud (som griseøjne). Temperament: Hun bliver gladere for hver dag, leger mere og er frækkere! 15-10-98: Øjnene og vulva ser bedre ud, resten ingen ændring. Aftalte med dyrlægen at forlænge Antirobe behandlingen til endnu 16 dage. Ezra vejer 2,4 kilo.

 

16-10-98: Skiftede til en ½ tablet Prednisolon dgl. de næste 2 uger (indtil den 30-10-98)

 

17-10-98: Bylden på brystet er næsten væk, nu skal huden passe til kroppen (ligesom hævelsen på maven). Hævelserne på skuldrene er store og hårde og kan ikke bevæges. Hævelsen ved siden af strubehovedet er næsten væk. Den på højre side af nakken er hård, men ikke så stor. Ørerne ser fine ud! Læberne ser mere normale ud, tørre skorper på kinden. Afføringen er fin, men jeg fortsætter med paraffin. Vulva ser normal ud igen.

 

18-10-98: Ingen nye fund. Hun var i haven for første gang og elskede det!

 

19-10-98: Bylderne mellem skuldrene og flankerne er bløde. Jeg forventer, de brister en af de nærmeste dage. Øjnene er let irriterede igen (salve); ørerne bliver bedre og bedre.

 

20-10-98: Fandt endnu en stor hævelse på venstre side af nakken. Et antal mindre hævelser viser sig under bylden på brystet.

 

21-10-98: Bylden på brystet er åben igen. Der er en smal åbning lige under den oprindelige. Bylden på maven, har endnu en blodsamling under åbningen, der næsten er lukket i mellemtiden. Det hele er ved at blive meget smertefuld for Ezra!

 

22-10-98: Der er en ny hævelse mellem anus og vulva. De 3 hævelser på og mellem skuldrene er enorme og stadig lukkede. (Ezra kan ikke lægge på ryggen mere), vil starte med at smøre med kamfer 2 gange om dagen for at få den til at modne hurtigere. Bylden på maven er vokset og åben igen. På brystet er to huller blevet til et stort, er startet med at smøre kamferbalsam omkring og sårspray i såret 2 gange om dagen. Ørerne er bedre, men øjnene forbliver irriterede. Balsam 2 gange om dagen.

Kl. 10:45 hævelsen på skulderne åbnes: MEGET PUDS. Prøver at presse så meget så muligt ud.

 

23-10-98: hævelsen mellem skulderne åbner sig ikke mere: det forbliver et smalt hul. Ører og øjne er langsomt ved at blive bedre.

 

24-10-98: Hævelse på skulderen er allerede ved at lukke sig og begynder at skrumpe. Vil behandle øjne og ører med balsam endnu en dag.

 

25-10-98: Ezra ser ud til at bedres, hævelserne stabiliseres. Er stoppet med at smøre med kamfer balsam på bylden på brystet.

 

26-10-98: Ezra er stabil og øjnene bliver bedre hele tiden: også det omgivne væv er pænt og lyserødt. Kl. 23.30: hævelsen på højre side af skulderen er bristet, endnu en gang en enorm mængde puds. Pressede igen så meget som muligt ud. Det er tydeligt at det er en lettelse for Ezra. Dette er starten på helingsprocessen: nedtrapper behandlingen med salve på øjne og i ører ifølge min intuition. Er stoppet med kamfer og paraffin. Ezra bliver federe hver dag, men opfører sig mere normalt dag for dag, så som: fræk og legesyg. Hun går meget ud og leger med hendes søskende og de voksne Shelties. Sidste fase af Prednisolon-kuren: ½ tablet den 01-11, 03-11, 05-11, 07-11, 09-11 og 11-11. Min dyrlæge vil give Ezra hendes første vaccine den 16-11-98

 

10-11-98: Bylden på brystet er væk, stadig lidt skorpe. Øjnene er helet helt inkl. hår, øjenbryn og pigment. Ørerne ser fine ud, men er stadig en lille smule snavsede. Læberne er stadig en lille smule skorpede, men heler pænt. Hævelserne er små eller helt forsvundet.

 

16-11-98: Min dyrlæge erklærer Ezra for 100 % rask!! Hun får en hel vaccine, selvom hun har misset de 2 første. Hun må flytte til hendes nye ejere om 10 dage. Ifølge min egen mening, og også fordi jeg ved, hvor meget hendes nye ejere vil have hende, får hun lov til at rejse den 22-11 på betingelse af, de anser Ezra, som en karantæne-sag indtil den 26-11: de må ikke gå med hende, hvor der er risiko for, hun kommer i kontakt med andre hunde. Ezra ser smuk ud!! Bylden på brystet er bare fin, kun en fin lyserød linie på 1 cm, hvor hårene er begyndt at gro igen. Bylderne er næsten væk og lymfekirtlerne er små og normale. Man skal forsigtigt børste og frisere hende, da Ezra stadig er meget sensitiv. Jeg kan dårligt se øjeninfektionerne og ørerne ser fine ud. Det samme gælder for læber og næse. Hun vejer 4,5 kilo, hvilket er for meget for hendes størrelse. Det er jeg ligeglad med: hvis hun får en tilbagefald eller en eller anden slags virus, har hun noget at stå imod med. Enig med de nye ejere, at når hun bliver 6 mdr. og ikke naturligt er blevet slankere (på det tidspunkt, har Prednisolon midtet sin effekt), skal hun på diæt.

 

Da Ezra blev 1 år, fik de nye ejere taget røntgenbilleder for at tjekke at Prednisolon ikke havde skadet knoglerne (specielt leddene). Heldigvis ser alting fint ud og hun kan starte med agility-øvelser.:)

 

På billedet kan du se Ezra til venstre sammen med sin halv-søster Jacky. Blev hun ikke en smuk dame?

 

Næsten ingen mén er synlige, bortset fra ar, hvor hun havde åbne bylder. Kun hvis man ved, hvor man skal lede, vil man få øje på nogle små ar på øjelåget. For resten er hun blevet en smuk dame. Hendes løbetider er startet normalt og hun er i dette øjeblik (maj 2000) startet med agility. Forhåbentlig vil hun blive lige så succesfuld som hendes halvsøster.

 

Hvad er HK?

Det er ikke nemt at forklare, men pga. omstændighederne, har jeg lært det grundlæggende. Simpelt sagt: Immunsystemet angriber kroppen. Den Antirobe jeg ville have, er en speciel antibiotika mod specifikke bakterier, som hæmmer infektioner under HK.

 

Med den erfaring jeg har i dag, skulle jeg være begyndt med Prednisolon. Medicinen sørger for at sætte immunsystemet i bero, hvilket er særdeles vigtigt, da det ellers vil løbe løbsk.

 

Hvordan kan du se om en hvalp har HK?

Første symptomer er varierende. Gennem Ezras sygdomsforløb, snakkede jeg med utallige opdrættere, som også havde haft HK. (et utal af hvalpe var aflivet, fordi dyrlægen ikke vidste, hvad det var!), men i de fleste tilfælde, begynder sygdommen i slimhinder, i ører, øjne, næse og på læber. Dette er ikke overraskende, da de er synlige. Hævede lymfekirtler (i nakke, lyske og rundt om anus) kan også indikerer HK. Jeg har hørt fra en anden patient, hvor det startede med en genstridig infektion af Spinal Colon. Generelt kan man sige, at denne "mystiske" infektion, som ikke ser ud til at forsvinde, kan indikere HK

 

Hvordan udvikler sygdommen sig?

Alle infektioner ses på kroppen. Hvalpen får hævelser i nakken ligesom Ezra. Disse er alle hævede lymfe kirtler. Hævelser under huden, vil ofte briste og en masse puds vil flyde ud. Nogle hvalpe får op til 24 bylder, som er forbundet gennem korridorer under huden. På en måde, var Ezra heldig!! Kønsorganer har tendens til at hæve og de noterede infektioner i øjne, ører, næse og læber er synlige.

 

Hvad kan du gøre?

Ja... som du kan konkludere ud fra min historie: Find en god dyrlæge! Når du har fundet det, kan du komme i gang. Hvis du starter med at sætte immunsystemet i bero hurtigt, er sygdommen mildere. Så begynd med en stor dosis Prednisolon. Bortset fra det, en Antirobe-behandling, Da det har vist sig at være det mest effektive antibiotikum. Bortset fra det, en god behandling til øjne, ører osv. Paraffin for at holde maven i gang. Du beslutter dig måske for at bruge en kamfer balsam til at smøre på huden over bylderne for at få dem til at modne hurtigere. Sår spray kan bruges til behandling af de åbne bylder. Det gør det ikke rent eller desinficerer, men stimulerer helingsprocessen og forebygger store ar.

 

Myter omkring HK

HK er absolut ikke smitsomt for andre hunde. Sygdommen er forårsaget af kroppens eget immunsystem og ikke af bakterier og viruser. Hvalpen er naturligvis mere modtagelig over for disse, og skal derfor have Antirobe. Det er også vigtigt at beskytte hvalpen mod sekundære infektioner, så som orm. HK er ikke forårsaget af mangel på hygiejne fra opdrætterens side ... HK er ikke dødelig, men det tager lang tid at helbrede og det koster mange penge at helbrede hvalpen. Hvis du overlader en HK inficeret hvalp til dens egen skæbne, kan den i sidste ende blive overmandet af udmattelse og sekundære infektioner, såsom orme.

 

Er HK arveligt?

Godt spørgsmål! I princippet er svaret nej. Men der er ingen kendte sager, hvor en eks. HK patient har fået et kuld, hvori HK er set. Personligt vil jeg dog ikke avle på en eks. HK patient!

 

Er HK bredt kendt?

Desværre nej! Der er opdrættere, som har været i branchen i 30-40 år, der aldrig har hørt om det. Det samme gælder for dyrlæger.

 

Da Ezras ejere, tog hende til dyrlægen og ville lade ham læse min dagbog, blev det afvist med "det eksisterer ikke" og "opdrætteren fulgte sikkert ikke hygiejniske standarder". Kedeligt, men sandt! Ezras ejere fandt øjeblikkeligt en anden dyrlæge, som viste mere interesse og tilbød mere hjælp. Han røntgenfotograferede også Ezra for at fastslå, om hun udviklede sig normalt.

 

Hvis du nogensinde får en hvalp med HK, håber jeg, du vil finde en god dyrlæge, så din hvalp og du kan få hjælp i tide. Hvalpe med HK er virkelig værd at hjælpe!


Artikelregister