Dette site på dansk  This site in English   Dieser Seite in deutscher Sprache

dianshan.dk © 2009 

Kommentarer til standarden

af Mona K Selbach, Norge, aut. dommer i bl.a. gr. 5

 

(Selve standarden kan læses på Dansk Chow Chow Klubs hjemmeside)

 

En velbalanceret hund, er en hund, hvor afstanden fra albue til gulv, er halvdelen af afstanden fra skulder til gulv. En AKTIV hund, er en hund, som ikke slæber sig rundt i ringen! En kort kompakt hund, er en kvadratisk hund, hvor højde og længde er ens. For tunge hunde med bevægelsesbesvær og luftproblemer (højlydt pusten, mave som bevæger sig i takt med dens pusten) er usunde hunde med lavere levealder. Disse bør ikke foretrækkes frem for en sund hund af passende type.

 

 

Chow'en øverst (sakset fra The Millennium CC Book) kunne ha' været noget kortere i kroppen, men er slet ikke ilde i proportionerne. Hunden nederst er samme hund, men med kortere ben. Denne hund ser ud til at være alt for lang i kroppen.

 

 

En Chow SKAL ha' en GOD hals/nakke, ellers mister den sin værdige og stolte holdning.

 

 

Hunden til venstre er ikke velbalanceret, selv om den er meget kort i kroppen. Hunden til højre har de ønskede kropsproportioner.

 

Tegningen øverst er et udgangspunkt for alle tegninger på foregående side.

 

Grunden til at balancen er behandlet så nøje er:

 

Verdenskonferensen i Coventry konkluderede, at mangel på rigtig balance i dag, er et af Chow'en største problemer. Først og fremmest: For korte ben i forhold til skulderhøjden.

 

2. Hovedet

En tæve behøver ikke være "smal/spids" for å være feminin.

 

3. Øjne

Øjnene skal være tørre og ikke for dybtliggende, ej heller for store/runde eller for små.

 

4. Ører

Chow Chow'ens ører er små, tykke og svagt afrundet, aldrig store, tynde, slaskede. Aldrig vippe eller hængeører. De bæres svagt forover rettet, men ikke så foroverrettet, at de ligger helt ned mod hovedet.

 

Chow-Chow'ens rette scowl (skræmme onde ånder) fremkommer pga. rigtige proportioner i hovedet, bl.a. ved tykke øjenbryn, som får Chow'en til at se ud, som om den har mere stop, end den egentlig har. Løs hud og rynker kan forårsage entropion, luftbesvær og eksem i rynkerne.

 

5. Bid

Racen har få problemer med biddet. Trangt saksebid (tilnærmet tangbid) kan accepteres. Ujævn tandstilling kan accepteres så længe, det kan siges at være et tilnærmet saksebid (funktionelt bid).

 

Premolarmangel er intet problem for racen.

 

SE ALLTID PÅ TUNGEPIGMENTET NÅR DU VURDERER EN CHOW CHOW! Tungepigmentet skal være lige kraftig for alle farver.

 

Når det gælder pigmentering på gummerne, se under kapitlet om Chow'ens farver.

 

Enkelte individer kan fra 4-5 års alderen begynde at miste pigmenteringen på underlæben, specielt ved hjørnetænderne. Dette er ikke pigmentbrist, men slitage som ikke bør tillægges nogen betydning.

 

6. Hals

En Chow-Chow med for kort nakke (hals) kan aldrig opnå racens ønskede balance. Løs halshud er ikke ønskelig.

 

7. Forlemmer

Overarmen skal være tilsvarende længden af skulderbladet, ikke kortere.

 

8. Krop

En Chow skal ha' god bredde i kroppen, veludviklede ribben.

 

9. Baglemmer

Benstammen på for og bagben skal være nogenlunde lige kraftige. Benstammen skal være god i forhold til resten av hunden, ikke i forhold til f.eks. en telefonstolpe. Bagben skal være helt lige. God bredde ønskes både foran og bag. Haseleddet skal aldrig kunne bøjes forover!

 

10. Poter

En Chow skal ha' kattepoter. Pelsen under og rundt om poterne kan trimmes.

 

11. Hale

For meget kringlet hale, "grisekrølle" eller "kringle" generer helhedsindtrykket, og Chow med korrekt hale, skal foretrækkes, hvis hundene ellers er lige gode.

 

12. Bevægelser

Chow'en bevæger sig hverken trippende eller drivende. Chow Chow'en bevæger sig med STRAKTE BEN, som en pendel. Bagbensbevægelserne kommer fra hoften, ikke fra haseleddet. Den løfter ikke haserne (cykler) under bevægelse. Den bevæger sig helt parallelt bag som fremme.

 

RIGTIGE CHOW-CHOW BEVÆGELSER ER EN DEL AF RACENS SÆRPRÆG OG ER DERFOR MEGET VIGTIG!

 

13. Pels

Enten langhåret eller korthåret.

 

A.
Langhåret - overdådig, rigelig, tæt, lige og udstående.

 

B.
Korthåret - pelsen kort, rigelig, tæt, lige og udstående, ikke flad eller plyslignende. Trimning af pelsen som ændrer hundens silhuet eller udtryk, skal trækkes i præmieringen. LANG PELS KOMMER I ALLE LÆNGDER. Mørkrøde hunde (selfred) har ofte en kortere pelstype (mindre manke og bukser) uden at dette er uønsket i forhold til standarden.

 

PELSKVALITETEN FOR KORTHÅR ER DEN SAMME SOM FOR LANGHÅRET, BARE KORTERE OG UDEN UDTALTE FANER ELLER BUKSER, SOM EN LANGHÅRET CHOW-CHOW HAR.

 

EN KORTHÅRET CHOW- CHOW, SKAL VÆRE LIGE SÅ GOD, SOM EN LANGHÅRET CHOW-CHOW UDEN PELS!

 

TRIMNING - KLIPNING - FARVNING

SELV OM OVENNÆVNTE TRE PUNKTER IKKE ER TILLADT, FOREKOMMER DET OFTERE END MAN TROR SÆRLIG TRIMNING OG KLIPNING AF PELSEN FOREKOMMER OFTE, SELV OM STANDARDEN KUN TILLADER TRIMNING AF PELSEN, UNDER OG RUNDT OM SELVE POTERNE.

 

Chow-Chow'en klippes i facon, og forskellen fra en klippet hund til en ikke klippet, kan være lige så stor, som f.eks. for Bichon Frise.

 

Indtrykket bliver en flottere silhuet og noget, der ligner en mere velplejet hund. Uklippet Chow Chow kan gi' et "fjoget" og mere uplejet indtryk. Et noget lavt halefæste, kan klippes til, så halen ser højere ansat ud end den er, en kortbenet hund, kan klippes under maven for at virke højere på benene, og ikke mindst klipning rundt nakke/hals, kan gi' indtryk af, at hunden har mere hals/nakke end den virkelig har. Farvning, specielt af sorte Chow'er, for at få dem til at se kulsorte ud, ved vi forekommer. En helt igennem kulsort Chow, uden nogen form for grå/rust afskygninger i pelsen (specielt i skarpt sollys) er sjælden og virker næsten unaturlig. Overnævnte punkter er vanskelige at påvise !

 

14. Farve

Ensfarvet rød, sort, blå, fawn, creme eller hvid, ofte med afskygninger, men ikke pletter eller fler-farvet. Undersiden af halsen og lårenes bagside har ofte en lysere farve.

 

RØD
"SHADED-RED" rigelig pels med lysere afskygninger på hale og lårenes bagside. Næsebrusk sort, øjne så mørke som mulig. Gummerne helst sorte.
"SELF-RED" mørkerød kortere pelstype, særlig når det gælder manke, hale og bukser. "Selfred" hunde, har som regel lysere øjne, men er bedre pigmenteret i munden end "shaded-red".

 

SORT
Sort med eller lysere (grå, sølv) afskygninger på hale og lårenes bagside. Næsebrusk sort, øjne så mørke som overhovedet mulig, gummerne SKAL være sorte.
Rust (brunrødt) eller gråt kan forekomme i "gammel" sort pels i forbindelse med fældning, uden hunden skal kunne siges at være tofarvet af den grund.
Blå med eller uden lysere (grå/sølv) afskygninger på hale og lårenes bagside. Næsebrusk og øjne i overensstemmelse med pelsens farve. Gummerne helst blå eller så mørke som mulig. Rust (brunrødt) eller gråt kan forekomme i "gammel" blå pels som ved sort pels.
En meget mørk blå hund, kan være vanskelig at skelne fra en sort, men en blå hund skal være BLÅ og kan normalt kendes pga. det blågrå (sølv) præg over snuden, næsebrusk og øjenfarven. BLÅ PELS MØRKNER VED ALDER.

 

FAWN
Fawn findes i mange schatteringer fra det lyse til det næsten kanelfarvede. Fawn kan også ha' lyse, næsten hvide, afskygninger på hale og lårenes bagside. Næsebrusk og øjenfarve i pelsens farve.

 

Gunmmerne helst sorte, men dette er yderst sjældent hos fawn dyr.

 

Fawn, kan som blå, normalt kendes pga. den sølvagtige (grålige) pels på snuden. Dette sølvskær kan ofte findes i hele hundens farve og er sammen med øjne, næsebrusk og snudens farve, det, som i første række skiller en fawn fra en rød, hvis der hersker tvivl.
Gule øjne og svag tungepigment, kan forekomme hos fawn dyr.

 

FAWN PELS MØRKNER MED ALDER.

 

Chokoladefarvet Chow Chow (som dyppet i chokolade) er fejlfarvet. Dette følges ofte af gule øjne og rosa tunge. Dette er som bekendt, ikke tilladt.

 

CREME/HVID

Næsebrusken tillades at være hudfarvet (snow-nose) ved denne farve. Cremefarvede Chow'er, har kiksefarvede ører, hvilket gør, at ørene virker mere fremtrædende, end de egentlig er. Øjnene så mørke, som mulig (hunden er ikke albino). Gummerne så mørke, som mulig.

 

Cremefarven kan variere fra nærmest krid hvid, til rosa og orange. Jo hvidere farve, des bedre. Cremefarvede hvalpe, har kiksefarvede ører og sort næsepigmentering. Denne lysner til snownose med alderen.

 

CREMEFARVET PELS MØRKNER MED ALDER.

 

Amerikansk CC standard skiller sig først og fremmest fra FCI standarden, ved at snow-nose ikke er tilladt i denne standard. Kravet er næsten en umulighed og følgelig ses disse farver sjældent på udstillinger i USA/Canada. "Juks" i form af tatovering af næsebrusk forekommer.

 

15. Størrelse

Mankehøjde: Hanner : 48 - 56 cm Tæver : 46 - 51 cm

 

Dette punkt er ændret efter Giessen konferencen, i forhold til ældre standard, som gav et minimum mål for både hanner og tæver på 46 cm, men samtidig sagde, at balancen var det vigtigste, således at størrelsen i hvert enkelt tilfælde, blev overladt dommeren.
I flg. Verdenskonferencen i Coventry, er størrelsen sammen med balancen af racens største problemer i dag. Vi bør tilstræbe os, i størst muligt omfang, at opdrætte hunde, som er inden for racens standard størrelse. Et tolerance mål på +/- 2-3 cm bør kunne accepteres, hvis ellers balancen er god. Alle tvivlstilfælde bør måles og skulderhøjden tages med i kritikken.

 

TYPE ER VIGTIGST!

TYDELIG KØNSPRÆG ER VIGTIG!

 

TEMPERAMENT

Dagens Chow-Chow har stort set et meget godt temperament.

De kan være noget reserverede og trække sig noget. Dette er ikke grundlag for 0 præmie! Normalt vil hunden tillade dig, at stå over den og tjekke tænder, når ejeren holder den. Får du alligevel ikke lov at røre hunden, så forsøg at sætte den på et trimmebord og stå med den "face to face". Får du lov at røre hunden på bordet, uden pjat, skal den ikke trækkes i præmieringen.

 

Er Chow'en så reserveret, at du ikke kan røre den, men at den ikke viser tegn på aggressivitet, skal den ha' KIP. Dette er kun manglende udstillingstræning fra ejerens side.

 

MEN

 

Et hvert optræk til aggressivitet (truende opførsel, knurren/gøen/ snap og bid) skal belønnes med 0.

 

Nogle Chow'er med dybtliggende øjne, har en begrænset synsvinkel (periskop syn), og disse kan ha' problemer, med at opfatte en person, som nærmer sig ovenfra eller fra siden. Hunden vil i så fald trække sig bagover eller vende sig rundt for at se dig, som også til venstre eller over til højre.

 

Er det vanskelig å få rørt på eller stå over en Chow, se på tænder etc. så begynd at træne den på et trimmebord. Da er den i øjenhøjde med personen, som skal stå over den, og det bliver lettere.

 

Er der vanskeligheder med din hund, så bed dommeren om, at se på den, mens den står på trimmebord.

 

Chow-Chowen er et mesterværk af skønhed og balance!

 

Tilladelse til gengivelse af ovenstående, er givet af Mona K Selbach, Norge. Oversættelse er foretaget af mig (Hanne F Pedersen). Mona K Selbach, er helt og aldeles UDEN ansvar for min oversættelse af teksten.

 

Læs gerne originalteksten på http://home.online.no/~tsingfu/

 

 

Artikelregister