Dette site på dansk  This site in English   Dieser Seite in deutscher Sprache

dianshan.dk © 2009 

Chow-fødsel

af Hanne Fogtmann

 

Vores fawn-farvede import fra Norge, Incipit Que Beleza, var endelig blevet gammel nok til at parre. Hun er ikke enorm stor af bygning og det var da også svært at se, om hun skulle have hvalpe eller ikke, da tiden nærmede sig. Hun nærmest sprang rundt, som en gazelle sammen med ”Rousos” … indtil jeg syntes, hendes pels antydede en bule på siderne. Så var det slut med gazelle-legen, og hun fik ikke lov at springe sådan mere. De sidste 14 dage tog hun enormt på .. og det var et spøjst faktum, at se hun slet ikke kunne springe, som hun selv forventede. Hun virkede næsten uformelig gravid ;o))

 

 

Da ”Beleza” bestemte sig for at føde, skulle det åbenbart have været en hemmelighed .. i hvert fald var det et par dage for tidligt … og da jeg lukkede hende ud til morgen, var der ikke antydning i bag, på hun skulle føde. Ganske vist pustede hun, men det gjorde hun jo altid, når hun var inde. Jeg havde dog en lille mistanke, fordi hun var begyndt at ”småskrabe” …. dog ikke noget særligt. For en sikkerheds skyld gik jeg ud og hentede hende, tidligere end jeg plejer … og der lå den lille ”dame” … stolt med en lille mørk hvalp oppe i hundekurven i rummet, der hørte til den løbegård, hun havde adgang til. Hurtigt fik jeg fat i den lille hvalp … ind på maveskindet .. og nærmest hevet Beleza med ind.

 

 

Beleza havde mange presseveer, den stakkel. På den ene side, ville hun ikke have, jeg holdt den lille hvalp i varmepuden, men på den anden side, vidste hun ikke, hvordan hun skulle gebærde sig pga. veerne … så jeg fik lov at beholde hvalpen. Med en hvalp i varmepude i en hånd og telefonrør til dyrlægen i anden hånd, fik jeg talt med dyrlægen. Hundens alder, om den var første gangs fødende osv. … det var normalt med en times mellemrum mellem hvalpene.

 

 

De to første hvalpe var hanner … og Beleza`s veer fortsatte. Det var spændende at iagtage hendes adfærd. Hvordan hun vidste alt om fødslen, .. hvordan hun skulle bide i posen med hvalpen… uden at skade den … hvordan hun slikkede den lille nye og fik den til at die … tænk om JEG forstod alt det ?

 

 

Denne gang blev det en rød tæve. Veerne fortsatte … og hun fik en endnu større han denne gang … men hun tog det i stiv arm, den lille … Hun var træt på trods af presseveerne, men hun diede sine hvalpe og lå meget forsigtigt med dem. Da presseveerne blev for seje, rejste hun sig .. fødte en stor flot hvalp … gjorde som hun havde gjort med de andre, men denne gang, var hvalpen død.

 

 

Jeg forsøgte med alle mine evner, at få liv i hvalpen … men det lykkedes desværre ikke. Der var på ingen måde nogen synlig grund til hvalpens død, men naturen går sine egne veje, og jeg kan ikke ændre på dem … hvor gerne jeg end vil …. Selvfølgelig stod jeg uforstående … og var meget ked af det … Jeg fjernede den (døde) femte hvalp fra Beleza … og hun var allerede beskæftiget med de 4 andre.

 

 

Hun havde travlt med sine fire hvalpe, og jeg burde skamme mig, at sidde og ærgre mig over den ene, der ikke af den ene eller anden grund, kunne leve.

 

 

Tre hanner og en tæve blev det til …. Hvad mere kan man forlange? Skønne, pragtfulde, sunde og levedygtige hvalpe.

 

 

En meget træt Beleza, har gjort en kraft præstation … og slapper af sammen de diende hvalpe. Når hvalpene bliver 8 uger, vil du måske møde dem på din vej …. en på udstilling eller en i din nabo`s have :o) De 4 hvalpe hedder BackPacker, BaZooka, Beethoven og BellaMia

 

 

I dag, hvor jeg sidder og skriver dette … er disse små hvalpe seks dage ældre .. De finder med lethed deres mor, trods deres endnu manglende øjne …vægten er øget væsentligt og de nærmest myldrer mellem hinanden.

 

 

Artikelregister