Dette site på dansk  This site in English   Dieser Seite in deutscher Sprache

dianshan.dk © 2009 

Mælkekirtelfeber

af Hanne Fogtmann

 

Artiklen har været bragt i Dansk Chow Chow Klubs medlemsblad "Chow Chow" nr. 3/2009.


17. december 2008

Efter 2½ døgn med udblokningsveer, kørte jeg med Lady til dyrehospitalet i Viborg. Noget sagde mig, at fødslen ikke gik helt, som den skulle. Lady blev scannet og 5 hvalpe kunne tydeligt ses, med helt normale hjerteslag, på efterfølgende røntgenbilleder, kunne vi tydeligt se, at den hvalp, der ville komme først, vendte forkert.

 

Jeg valgte at blive på dyrehospitalet, så jeg ikke risikerede at sidde med en død hvalp, fordi den vendte forkert eller fordi jeg manglede kyndighed til at få den ud hurtig nok. Hvalpen sad som frygtet fast og heller ikke dyrlægerne formåede at redde den. Hjemme fik Lady yderligere 4 hvalpe, stort set uden problemer.

 

23. december 2008.

Tidligt oppe, åbnede for Chowerne så de kunne komme ud, lufte Dina med hvalpene og finde mad til Lady, som lå lige ved siden af vores seng med sine hvalpe. Lady var glad som altid og spiste med god appetit sin mad og blev derefter luftet, som hun plejede. Med det samme hun kom ind igen, lagde hun sig og nussede hvalpene og lod dem die. Alt var som det plejede.

 

Senere på dagen, bemærkede jeg, hun gik med halen nede, men dog ikke noget bemærkelsesvis negativt - bare sådan - lidt kedelig. Da jeg nussede hende, løftede hun omgående halen og så helt tilpas ud, men da jeg lige som kørte hånden under maven, blev jeg meget overrasket over, at den ene side af brystvævet, var meget "tungt", hvilket det ikke havde været tidligere. Hvalpene diede jo ellers overalt, så der var ingen grund til at tro, de ikke havde tømt patterne i den hævede side - eller var der?

 

Jeg tog Lady med ind til hvalpene og hun lagde sig, som hun burde, men hvalpene ville slet ikke die af de hævede patter. PANIK - hvad var nu det? Temp. 41.

 

Jeg fik fat i en dyrlæge og fik lov at komme med det samme. Dyrlægen konstaterede mælkekirtelbetændelse (yverbetændelse), hvilket jeg aldrig tidligere har hørt om hos en hund. Ved mælkekirkelbetændelse foretager dyrlægen en generel undersøgelse af tæven, og fokuserer især på livmoderen. Det sker ind imellem, at tæver har en tilbageholdt moderkage samtidig med mælkekirtelbetændelse.

 

Da Lady virkede som om, hun væskede bagud, fik hun en vestimulerende sprøjte, for at afbøde en evt. livmoderbetændelse.

 

Dyrlægen viste hvordan jeg skulle "malke" Lady, give hende varme omslag og så skulle hun have 1½ Clavubactin tablet 2 gange dagligt. Efter at have "malket" Lady i 1½ time uden nogen form for aflastning på Lady, men der i mod en fornemmelse af at "mase" brystvævet i stykker, hentede Kaj en rigtig brystpumpe, hos nogle bekendte. Det hjalp en anelse efter yderligere 1½ times malkning.

 

24. december 2008

Lady's ene side er tyk, varm og udspændt. Dyrlægen sagde at penicillinen stadig virkede, og at der ikke var andet at gøre, end at fortsætte med de varme omslag og prøve at få mælken ud. Hele brystvævet "skvulpede" og Lady ville hverken spise eller drikke. Huden i hele brystvævet væskede og lignede noget, der kunne sprække når som helst.

 

Kaj ringede til FALCK og spurgte om man kunne leje en elektrisk brystpumpe … til hund. Pigen i den anden ende svarede, man kunne bruge den til hvad man ville! Pumpen virkede sikkert efter hensigten, men da betændelsen virkelig havde gjort sit indtog, var "mælken" så tyk, at det var umuligt at suge noget ud. Lady ville ikke ud, men tog sig af hvalpene, som hun plejede. Hun ville helst ikke flytte sig og når hun var tvunget til det, virkede hun meget svag.

 

25. december 2008

Lady virkede en anelse bedre, måske fordi der er kommet en dyb revne, hvorfra der sivede materie. Ved tryk, væskede det med mere betændelse - ækelt og ildelugtende. Da jeg var i tvivl om det var rigtigt, at lade hvalpene die hos hende, lod jeg "Dina" være hos hvalpene og kørte til dyrlægen igen. Temp. 39.5.

 

Hvalpene kunne aflastes hos Dina og med modermælkserstatning, men hvis Lady selv ville være hos hvalpene, skulle jeg ikke skille dem.

 

Hvalpene dier hos Dina

Hvalpene dier hos Dina

 

26. december 2008

Revnen er blevet et HUL, som i den grad var ildelugtende og som væskede enormt. Jeg talte med dyrlægevagten, som sagde, at kroppen nu udstødte dødt brystvæv. Lady havde det bedre og ville ud, men nægtede pure at drikke og det eneste hun fik at spise, var den smule leverpostej, som blev tvunget i hende sammen med pillerne. Om eftermiddagen hang pludselig en god håndfuld rå kød ud af bugen. Lady snaskede i det, og ærlig talt jeg blev rigtig dårlig.

 

Tilbage til dyrlægen som efter en "sikkerhedsbedøvelse" af huden omkring hullet og i det rå kød, fjernede alt det døde hud og kød. Nu var der et stort hul, som skulle gennemskylles mange gange dagligt, og kun kortvarigt måtte fyldes med gaze med salve indholdende bla.a Sulfamethizol, Cetylan og Glycerolmonostearat. Gaze måtte kun være i hullet, hvis jeg synes, hvalpene var for voldsomme. Hullet skulle hele inde fra.

 

Foruden Clavubactin tabletterne, skulle Lady nu også have 5 Antirobe kapsler a 25 mg 2 gange dagligt. Senest i morgen, SKULLE hun have drukket vand og spist ellers måtte jeg indlægge hende på dyrehospital, så hun kunne få drop. TAK SKÆBNE - hvorfor vente til i morgen? Jeg kæmpede i forvejen en kamp om at få de piller i hende, som var livsvigtige for hende.

 

Da vi kom fra dyrlægen, ringede jeg til et dyrehospital, som selvfølgelig var tilføjet dyrlægevagten. En vagtdyrlæge fra hospitalet kunne ringe mig op, når han fik tid. Han ringede efter ½ time. Jeg forklarede ham situationen - Lady skulle have drop med væske - jeg havde ikke tænkt mig at "spille poker" med Lady's helbred.

 

Han kunne godt se problemet, men pga. helligdagene og det manglende personale om natten, ville der ikke være folk til at overvåge Lady med droppet, når han selv var på sygebesøg. Jeg kunne heller ikke få lov selv at sidde ved hende. Jeg kunne henvende mig til et andet dyrehospital, temmelig langt hjemme fra os.

 

Jeg havde dårligt lagt røret før han ringede op igen. Han havde tænkt lidt over, at den anden dyrlæge havde sagt "senest i morgen", så han ville foreslå jeg lavede en blanding af "død cola" og vand 50/50. Selvom hun ville drikke vand, ville det alligevel ikke være nok, for der ville mangle både sukker og salte, når hun ikke havde drukket i flere dage. Hvis jeg havde noget smertestillende, skulle hun have det. Jeg havde kun codymagnyl, men det var fint med en halv nu, så kunne hun få noget andet i morgen. Som sagt så gjort. Jeg fandt en stor sprøjte og fyldte med colablandingen, og selv om Lady pure nægtede at drikke, blev hun altså TVUNGET - hovedet op, sprøjten langt ned i halsen og sprøjtede blandingen langsomt ind, til jeg var sikker på, hun havde sunket.

 

HURRA for en løsning - hvor simpelt kan det egentlig være?

 

Lady blev både tørstig og sulten af colablandingen, så hun spiste næsten 2 skiver rugbrød med leverpostej og drak næsten ½ skål vand. Det var NOK, sagde dyrlægen, da jeg ringede og spurgte ham, hvor meget det var nødvendigt at drikke og spise. Jeg skulle ikke regne med mere, for maven og kroppen skulle lige vende sig til indhold igen.

 

27. december 2008 - Tidlig morgen

Vores faste dyrlæge ringede for at høre hvordan det gik med Lady, og hun ville lige skrive Tolfedine, noget smertestillende op, så jeg kunne hente det på apoteket.

 

Lady med hul efter fjernelse af dødt væv

Lady med hul efter fjernelse af dødt væv

 

Lady er helt feberfri, og har haft det superfint siden colaturen og hun er ved at indhente de tabte kg igen. Hullet bliver dagligt mindre og hun passer sine hvalpe upåklageligt. Jeg ønsker ikke for nogen, at deres hund får mælkekirtelfeber - det er det hidtil værste, jeg har oplevet.

 

 

Artikelregister