Dette site på dansk  This site in English   Dieser Seite in deutscher Sprache

dianshan.dk © 2009 

Soignering af chow - chow

Af Sonja Rupperts

 

Det aller vigtigste er, at man begynder soigneringen, medens hvalpen er helt lille (4-5 uger), og aldrig gør noget ved den, der gør ondt. Her tænker jeg på den måde, man bevæger lemmerne på. Man må kun bevæge dens ben lige frem og tilbage. Jeg sætter altid den lille hvalp op på et bord, så den er let at håndtere. Nogen lægger den ned på siden. Det har jeg aldrig haft held med. Det er nok et temperamentsspørgmål.

 

I 4-5 ugers alderen bliver hvalpen kun børstet lidt og set tænder på, og så sat ned igen, så den opdager, at der ikke sker noget farligt. Når hvalpen er 7-8 uger, gør vi det rigtigt. Hvalpen bliver igen sat op på bordet, og er allerede dygtig til at stå stille. Jeg har altid hvalpen til at stå med hovedet til venstre for mig og min venstre arm ind under maven på den, så den ikke kan springe ned.

 

 

Jeg begynder altid bagfra på en hund. Det vil sige, jeg starter med at børste højre bagben fra trædepuderne og opefter. Dernæst venstre bagben, halen og så videre, helt hen til snuden. Det gode ved at begynde bagfra er, at man kommer ind under dækhårene, hvor evt filt sidder. Begynder man forfra og børster bagud, kommer man let til at børste oven på pelsen, hvilket er formålsløst.

 

Når hvalpen er børstet helt igennem, begynder jeg at lave frusuren. Hertil bruger jeg en trækam. Det er en kam med meget lange tænder og langt imellem dem. Det bevirker, at man kan komme helt i bund med den, og at man ikke rykker flere hår af end højst nødvendigt. Chowen er jo en pelshund, så man skal bevare så meget pels som muligt.

 

Bukserne bagpå bliver friseret nedad. Halehårene friseres fremad og godt ind over ryggen, så hunden bliver så kort som mulig. Kroppens hår bliver friseret ud fra kroppen, så de kommer til at stritte. Chowen skal have sin pels strittende ud fra kroppen. Fanerne på forbenene friseres lige bagud.

 

Fra forbenene og frem, skal pelsen friseres mod hårene, så der kommer så meget hår som muligt frem mod hovedet til at danne krave. Pas på filtdannelser i hvalpens lyske, under forbenene og bag ørerne. Husk at frisere kindskægget, det er der mange, der glemmer.

 

Filt under forbenene friseres lettest ud ved, at man løfter forbenet lige frem. På den måde bliver "armhulen" og hele maven blottet, så man rigtig kan komme til. Filt i lysken tages ved, at man løfter bagbenet lige bagud, så kan man se, det der skal ses.

 

Øjnene skal renses og tørres med en tot vat. Ørerne skal ses efter. Man må aldrig gå længere ned i øregangen, end en finger kan komme. Jeg bruger næsten aldrig andet end et stykke fugtigt køkkenrulle til at rense ørerne med, da jeg er modstander af, der der kommer noget ned i ørerne. Jeg mener, man skal holde sig så meget som muligt fra ørerne og kun lige rense det snavs af, som man kan se. Hvis hvalpen har et ildelugtende øre, skal den til dyrlægen.

 

Ca hver anden måned skal chowen have klippet negle og have klippet hårene væk mellem trædepuderne. Selve poten skal rettes af, så den bliver lille og kattelignende.

 

Chowen bades efter behov. Det vil sige, når man synes, den trænger- og brug altid en hundeshampoo.

 

Hvis man er så uheldig, at der er kommet filtdannelser i pelsen, kan man rede dem ud på følgende måde: Begynd med at bruge karten til at blødgøre filten med. For at være sikker på, at filten er væk, friseres efter med trækammen. Er dette ikke nok, må man klippe filten væk! Det gøres ved, at man tager en saks helt ned i bunden af filten, uden at komme helt ned til skindet, og så klipper man udad. Aldrig lige over, så bliver der hul i pelsen. Heller ikke udefra og ind, for så risikerer man at klippe ind i huden, og det må endelig ikke ske.

 

Husk også altid at holde igen i filten, så hunden skånes mest muligt for smerte. Man kan nemlig, hvis det gøres rigtigt, friserer en filtet hund ud, uden at det gør ondt, og det er målet. Poter: Jeg begynder med at klippe hårene væk mellem trædepuderne. Dernæst klipper jeg hårene væk rundt om neglene, så de bliver fri. Pas på ikke at klippe op mellem tæerne, for så kommer poten til at ligne en søstjerne og det må den ikke. Den skal være lille og rund. Når jeg har klippet neglene fri, runder jeg poten, og vildtvoksende hår ovenpå poten effileres væk.

 

Artikelregister